Persoonlijke uitnodiging

kickstart sessie (5-3)
STAPPENPLAN LOKAAL VOEDSELINITIATIEF

Boeren/Burgers/Tuinders/Bedrijven/Beleidsmakers/Buitenlui komen samen tot een plan

Hallo beste ontvanger,

Een lokaal voedselinitiatief kan alleen succesvol
worden op de lange termijn als iedere betrokken partij er voor de volle 100% achter staat. Hoe kunnen we samen tot een stappenplan komen waardoor het voor (bijna) iedere buurt, elke groep burgers of iedere gemeente mogelijk wordt om van 1+1 drie te maken voor een voedselinitiatief?

Praat mee, jouw mening is belangrijk. Wat zou jij willen toevoegen aan het stappenplan? Hoe kunnen we anderen inspireren ook te gaan starten? Om tot antwoorden te komen, beginnen we met vier specifieke onderwerpen.

Met support van Caring Farmers en ReRoot our Food (WUR), nodigen we boeren, beleidsmakers, tuinders, bedrijven, financiële instellingen en burgers uit om tot een gezamenlijk antwoord te komen. We wakkeren de discussie aan want iedere betrokkene heeft er (zij het indirect) ervaring mee en heeft net weer een ander belang erbij.

Datum + tijd

zaterdag 5 maart ’22
11.00-15.00
inclusief lokale lunch

Locatie
De Groene Griffioen
Lange Muiderweg 18a
1382 LA Weesp

Alles weten over het initiatief van Vers aan de Vecht? Luister hier naar de podcast afleveringen.

AANWEZIGEN:

HOST
Boy en Wendela Griffioen (De Groene Griffioen) & Sanne Smeets (Vers aan de Vecht)

MODERATOR
Froukje Jansen

BOEREN
Martine Kruider (biologisch boerin en schrijfster)
Corne Ansems (Ruurhoeve)
Paul en Ellen Wagenaar (De Appelhoek)

TUINDERS
Nancy Wiltink (VadV)
Jantien Meyer (VadV)
Bas de Groot (CSA Het Middenland)
Jan Ham (Gebroeders Ham)
Wietse Bakker (CSA Land in Zicht)
Bregje Hamelinck (Us Hof / CSA Nederland)
Ann Doherty (Pluk)

BEDRIJVEN
Theo Boon (Odin)
Martin Kullik (BBrood)

BELEIDSMAKERS
Anke Koopman (GL Weesp)
Eva Hagendoorn (GL Weesp)
Frank Bakkum (gemeente Amsterdam)

FINANCIELE INSTELLINGEN
Harm Folkers (Triodos)
Vidar Bakker (Triodos)

BUITENLUI
Arnold van der Valk (Stadslandbouw Amsterdam)
Annet van Hoorn (Stadslandbouw Amsterdam)
Marrit Schakel (voorzitter Stadslandbouw Amsterdam)
Marwil Straat (VadV)
Monique van Loenen (VadV)
Lisa Olsthoorn (Over Morgen)
Sander Leroy (De Buitenbrigade)
Lieneke Koenes (Herenboeren Groene Hart)
Josephine Schuurman (Urgenda)
Yvonne Modderman (Wijn van Bret)

Fijn als je op de fiets of met OV(-fiets) komt! Zo niet, dan parkeren op het erf, niet op de dijk.

  1. NIMBY

Not in my backyard.
Bij De Groene Griffioen en Vers aan de Vecht speelt dit onderwerp sinds de start van de groentepluktuin. De overburen (woonbootbewoners) zijn groot voorstander van biologische pluktuinen, maar willen geen pluktuin voor hun deur, ze hebben hinder van verkeer op het kleine landweggetje, en hinder van het geluid dat de plukkers en hun kinderen produceren als ze aan het plukken zijn. Ze vrezen meer bijeenkomsten, borrels en vinden dat er nu al teveel gevaarlijk verkeer is op het weggetje, en dat dat ernstig toeneemt door de deelnemers aan de groentepluktuin. Deze discussie speelt ook op andere plekken, landelijke gebieden worden drukker, men komt vaker bij boerderijen inkopen doen en recreëert hier ook graag. Hoe pak je dit aan? Hoe kan de overheid hier op anticiperen? Hoe kunnen burgers meer begrip krijgen? Wat zou jij doen in deze situatie?

Petitie opgezet door de actiegroep van de Lange Muiderweg in juni

2. Educatie
Burgers vinden educatie belangrijk en denken daarbij vooral aan schoolkinderen, maar vergeten dat stap 1 is de educatie van de burgers zelf, die vaak weinig inzicht hebben in de systemen achter land- en tuinbouw. Het gangbare systeem wordt als de norm gezien, terwijl het aan alle kanten niet deugt voor de voedseltoekomst van diezelfde kinderen. We kunnen dus maar beter eerst bij de volwassenen beginnen, hoe doe je dat als boer/tuinder/bedrijf het beste? Hoe kan de overheid dit beter stimuleren?

3. Overheidsbeleid
De overheid schrijft in hun beleidsplannen dat de stad en het platteland meer moeten vergroenen, meer moeten samen werken en streven naar meer regeneratieve landbouw en biologische producten. De regelgeving van de overheid zit nog zo vast in een traditioneel systeem, voedselinitiatieven moeten wel veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen hebben om toch te proberen binnen het systeem iets op te zetten wat in het beleid past. Moet de gemeente niet veel pro-actiever de plekken aanwijzen waar het wèl kan en mag en daarvoor versneld de mogelijkheid bieden? Wat is er mogelijk in de nieuwe Omgevingswet?

groentetuin zomer ’21

4. Keuzes voor producten
De impact van productie van veel producten is qua CO2 uitstoot is ca 47%, impact van verwerking (zoals kaas maken en brood bakken) ca 29% en transport slechts 17% en verpakkingen 7%. Dit zijn uiteraard grove inschattingen, bij bosbessen die vers ingevlogen worden uit Chili liggen de verhoudingen anders, maar sinaasappels of bananen zijn helemaal niet zo schadelijk qua transport, in verhouding tot watergebruik, landgebruik en gif en kunstmestgebruik. Dus burgers draaien door onwetendheid vaak aan de verkeerde knoppen. Hoe kunnen lokale voedselinitiatieven hier aan bijdragen? Hoe kunnen we door deze bomen het bos weer zien?

Heb je andere ideeën? Tips? Andere sprekers die hier ook een sterke mening over hebben? Dieetwensen? allergenen? Laat het ons weten voor 1 maart, graag via Sannesmeets78@gmail.com Tot 5 maart!

%d bloggers liken dit: