Terugblik 2021 en vooruitblik naar 2022

(niet verder lezen, maar gelijk aanmelden als nieuwe plukker? Klik hier)

Liever luisteren naar de verhalen over Vers aan de Vecht en De Groene Griffioen? Luister onze podcast

Beste geïnteresseerde in Vers aan de Vecht,

Wat een bijzonder jaar is 2021 geweest! Wij blikken hier kort terug op een succesvolle pilot voor onze groentepluktuin Vers aan de Vecht. 

Begin maart’21 gaat de loonwerker het land omploegen, de biologische plantjes en zaadjes gaan de grond in en begin juni starten alle deelnemers (‘plukkers’ genaamd) met de oogst. Wat een weldaad, van basilicum tot spinazie, van snijbiet, broccoli tot sla en peterselie, tijm en oregano…elke week wordt de lijst langer en gevarieerder.

Elke week zijn de plukkers zo blij verrast. Steeds vaker wisselen plukkers tips en recepten uit, en leren de kinderen nu in het echt hoe groenten groeien. De 3 professionele tuinders werken hard, de strijd tegen gras en onkruid is niet makkelijk. Een groep vrijwilligers (plukkers en niet-plukkers) komt elke woensdag en vrijdag meewerken, handen uit de mouwen, poten in de klei. Op de boerderij wordt het door de plukkers nog wat gezelliger, de kinderen bezoeken steeds de koeien, kalfjes en de varkens krijgen lekkere groenteresten. In september organiseerden we verschillende workshops, zoals kaasmaken voor kinderen, fermenteren/inmaken en wildplukken.

Zoals je wellicht gelezen hebt, zijn er een aantal buurtbewoners op de Lange Muiderweg die hier hinder van ondervinden. Deze groep heeft zich verenigd in een actiegroep. Zo gebeurde het dat een handhaver eind juni alle activiteiten stil legde, omdat de vergunning die de Stichting samen met De Groene Griffioen had aangevraagd, nog niet compleet was. Na een petitie en veel gelobby, verleende de gemeente de vergunning toch snel, wat een opluchting. Na een ruime week (inclusief mislukte oogst) konden we weer verder met tuinieren en oogsten.

Zoals gebruikelijk, kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen tegen een vergunning. Zo geschiedde. De hoorzitting is inmiddels geweest, we wachten nog steeds op bericht van de bezwaarschriftencommissie maar we hebben goede moed dat de vergunning onherroepelijk wordt voor de komende 10 jaar.

Tot eind november konden we lekkere wintergroenten oogsten, daarna ging de hele boel + crew in langzaamaan-stand. Achter de schermen (lekker warm thuis) werkt de organisatie nu aan het komende seizoen. Een aantal mensen hebben hun oogstaandeel opgezegd, zodoende hebben we weer een aantal plekken beschikbaar. 

Het oogstaandeel zal 625euro kosten (staat voor 2 volwassenen). Het investeringsdeel staat vast op 300euro. (als je na 2022 niet verder gaat naar 2023, krijg je het investeringsdeel terug als er inderdaad iemand op de wachtlijst staat).

Hoe werkt het praktisch?

Vragen? info@versaandevecht.nl

Aanmelden voor seizoen 2022? Wees er snel bij want we nemen mensen aan op volgorde en op een gegeven moment zitten we echt aan het maximum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: